Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

събота, 16 юли 2011 г.

Хилари Клинтън и Вселенският патриарх Вартоломей I на среща в Истанбул


САЩ настояват Турция да открие православна семинария

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: ЕПА / БГНЕС

Хилари Клинтън и Вселенският патриарх Вартоломей I на среща в Истанбул

Вашингтон настоява Анкара да разкрие православна духовна семинария. Това стана ясно на конференция, посветена на религиозната толерантност в Истанбул, с участието на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, еврокомисаря по външната политика на Евросъюза Катрин Аштън, турския външен министър Ахмед Давутоглу, генералният секретар на организацията Ислямска конференция Екмеледдин Ихсаноглу, представители на различни религиозни организации.

Западът и ислямският свят могат да се споразумеят за религиозна толерантност, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Тя подчерта, че трябва да се оказва подкрепа на междурелигиозното обучение и сътрудничеството.

Ние акцентираме върху опазването на правата на всички граждани да изповядват както самите те желаят своята религия. В никоя страна няма вълшебна формула за религиозната толерантност. Но ние трябва откъдето и да сме, каквато и религия изповядваме, да преодолеем крайностите, които ни противопоставят, подчерта Клинтън.

По думите на държавния секретар Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху турското правителство, за да открие закритата православна духовна семинария, намираща се на остров Хейбелиада край Истанбул.

Православната семинария за нас е символ на призива за по-голяма религиозна свобода на немюсюлманите в Турция. Затова ще продължим да настояваме за нейното отваряне, обясни Клинтън.

Православната гръцка семинария бе закрита от турското правителство през 1971 г. в периода на напрежение с Гърция. Нейното отваряне е залегнало и в критериите на предприсъединителните преговори на Турция с ЕС.

бнр / Минаре България / Уеб Портал Турция

0 коментара:

Публикуване на коментар