Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

сряда, 26 октомври 2011 г.

Броят на загиналите при земетресението в Турция достигна 459 души


Броят на загиналите при земетресението в Турция достигна 459 души

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Броят на загиналите при катастрофалното земетресение в Източна Турция достигна 459 души. Нов трус с магнитуд 5.6 по Рихтер снощи отново разтърси района. Турското правителство поиска международна помощ, въпреки че преди това отказваше да приеме спасителни екипи от чужбина.

В момента има спешна нужда от палатки,одеала, сглобяеми жилища, строителни материали, уточни турското външно министерство от страна, на което са били изпратени писма до 30 държави, между които има и страни, с които Анкара има проблеми като Израел, Армения и др.

Израел е една от първите държави, която спешно се е отзовала на призива и с товарен кораб изпраща исканите помощи. Израелският президент Шимон Перес лично по телефона е изказал съболезнованията си на премиера Р.Т.Ердоган, с когото от дълго време бяха в конфликт.

Японското правителство изпраща големи количества палатки и помощ в размер на 30 млн.японски йени.

Готовност да окажат помощ са изразили Русия, Сащ, Китай, страните от Европа, Азербайджан, Ирак, Иран, Пакистан и др.

В поразения район продължава да нараства броя на жертвите, който достигна 459 души, а ранените са 1352.

Продължават спасителните работи. Десетгодишно дете бе намерено живо след като 54 часа е престояло под руините.

Във вечерните часове вчера трус с магнитуд 5.6 по Рихтер отново разтърси Ван. Досега са произлезли над 200 вторични труса.

Учителката Седие Ердем, на 25 години, бе извадена жива след 65 часа от развалините.

Турският министър на здравеопазването Реджеп Акдаа предупреди,че има случаи на зараза от канализационните води,няма чиста вода за пиене.

След призива на турското правителство за международна помощ Израел, Япония и редица страни са се отзовали,македонското правителство обяви, че ще изпрати 100 хиляди евро помощ.

Но земетресението в област Ван, като предишните земетресения показа,че големият проблем на Турция си остава некачественото жилищно строителство, хаотичното строително предприемачество и лошото планиране. Проблем е и координацията между местните структури и центъра, от което и сега страдат хиляди хора в района на Ван.

Турският парламент отложи предвиденото за днес заседание по проблемите на терора.

Президентът Абдуллах Гюл в знак на уважение към жертвите отмени приема за националния празник на 29 октомври.Отменени са и честванията и фойерверките на този ден.

Българският червен кръст има готовност и ще се включи в оказването на помощ на пострадали от земетресението в Турция. Организацията е подготвила 4 кучета и 10 спасители, но все очаква покана от турския Червен полумесец, каза председателят на БЧК Христо Григоров.

Информацията е на кореспондента на БНР в Турция Нахиде Дениз.

Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар