Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Шестима души загинаха заради проливни дъждове в Турция


Шестима души загинаха заради проливни дъждове в Турция

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Заради проливните дъждове, които от неделя бушуват в района турския курорт Анталия в околия Серик, са се срутили 3 големи моста и придошлите води са погълнали шестима души. Други 25 души са били спасени с големи от екипи на "Гражданска отбрана". Продължават спасителните действия с участие на брегова охрана и армията, съобщи валията на Анталия Ахмед Алтъпармак.

Прекъснати са телефонните връзки с десетки селища в района. Заради бедствената стихия са отменени училищните занятия. Заляти са над 1000 дка, засадени с цитрусови плодове и памук. Разрушени са оранжерии, наводнени са много работни места и жилища. Над 60 полета са били отменени или отклонени на други летища.

Според синоптиците, в този район не е имало подобно бедствие от 30 години насам. През последните 24 часа са паднали около 300 кг. дъжд на квадратен метър, а вятърът е бил със сила 78 км /ч.

Обстановката в Анталия се нормализирала, полетите са възстановени, но има риск от нови валежи. Необичайно студено за сезона е времето в Истанбул. Температурите паднаха с около 10 градуса за денонощие. Край босфора, вали дъжд и духа силен вятър.

Нахиде Дениз-кор.на БНР в Истанбул

Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар