Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

петък, 7 октомври 2011 г.

Дилма Русеф пристигна в Турция


Дилма Русеф пристигна в Турция

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Президентът на Бразилия Дилма Русеф пристигна на тридневно официално посещение в Анкара начело на високопоставена делегация по покана на турския президент Абдуллах Гюл. Турция е последната спирка от европейската й обиколка, в рамките на която посети България, откъдето са нейните корени.
Днес Дилма Русеф днес ще разговаря с Абдуллах Гюл, а утре - с турския премиер Р. Т. Ердоган.

Бразилия е приоритетна страна за политиката на Турция в Латинска Америка. За Бразилия Турция е мост между Европа и Близкия изток. Отношенията между двете страни се базират на принципа на взаимния интерес, отбелязват анализаторите. Освен това те изтъкват и доста прилики между двете страни по отношение на икономическия растеж и стабилност и стремежа им да се изявяват на международната арена. Преди време Турция и Бразилия договориха споразумение за иранската ядрена програма, което "великите сили" отхвърлиха.

Предвижда се сега двете страни да продължат стратегическия диалог по проблеми от взаимен и глобален характер, които ще залегнат в съвместна декларация.
На икономическите теми също се отделя голямо внимание. Дилма Русеф ще участва в съвместен бизнес форум на турски и бразилски бизнесмени в Истанбул. Взаимният стокообмен, който през 1999 година е бил 220 млн. долара, през миналата година е 1.7 млрд. долара и се планира да достигне 5 млрд. долара.
Информацията е на кореспондента на БНР в Истанбул Нахиде Дениз.

бнр / Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар