Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

неделя, 9 октомври 2011 г.

При изключителни мерки за сигурност погребаха майката на турския премиер - Тензиле Ердоган


При изключителни мерки за сигурност погребаха майката на турския премиер - Тензиле Ердоган

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

При изключителни мерки за сигурност се състоя погребалната церемония „намаза” за майката на турския премиер -Тензиле Ердоган. Жената почина в петък на 88-годишна възраст.

Снайперисти бяха разположени по сградите край джамия „Фатих” в Истанбул. Полицаи с кучета претърсваха хората, не се допускаха цветя и венци.

Лидери от цял свят, начело с Барак Обама изразиха съболезнованията си на Реджеб Ердоган във връзка с кончината на майка му. Българският премиер Бойко Борисов също изпрати съболезнователна телеграма, съобщиха от пресслужбата на турския премиер.

Президентът Абдуллах Гюл и съпругата му пристигнаха специално от Анкара, за да отдадат последна почит. Министри, военни, представители на политически партии, депутати, бизнесмени и милиони турци от всички краища на страната се стекоха за церемонията. Ердоган лично съпровождаше катафалката, бе начело при извършването на намаза и се разплака.

Премиерът отложи също всички планирани посещения. Той трябваше да разговаря с президента на Бразилия Дилма Русеф, която е на официално посещение в страната. Епдоган отложи и посещението си в гр. Хатай, където пребивават около 7 500 сирийски граждани, избягали от режима на Башар Асад. Визитата бе планувана за неделя.

Турският премиер не пропускаше случай да изрази обичта си към майка си. Тя ще бъде положена в истанбулското гробище „Караджаахмет”, където са погребани много видни личности, а също и геройски загиналите.

Нахиде Дениз - кор.на БНР в Истанбул

бнр / Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар