Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

понеделник, 15 август 2011 г.

Вселенската патриаршия отказа помощ от Турция


Вселенската патриаршия отказа помощ от Турция

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз – кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: БГНЕС

На остров Бююкада, най-големият от Принцовите острови край Истанбул, се намира старинно византийско сиропиталище. Сградата впечатлява с дървената си конструкция и е известна като най-голямата дървена постройка в Европа. Преди няколко години, след близо половин век съдебни спорове, турското правителство призна собствеността на Вселенската патриаршия върху имота и други постройки и терени в Турция.

Църквата планираше реставрация на сиропиталището, на стойност около 50 млн.долара. Поради икономическата криза обаче средства не се намериха. Отец Доситеос, говорител на патриаршията и помощник на Вертоломей Първи Анигнатопулос заяви:

Когато говорим за криза нямам предвид само Гърция като държава,но имам предвид и другите православни християнски държави по света.Засега никой не се заинтересува от реставрацията,а ние спешно се нуждаем от средства

Турция е изразила готовност да реставрира историческата сграда. Представител на правителството заяви, че Анкара е предложила на Патриаршията да реставрира безвъзмездно обекта, понеже е исторически и със световно значение, но срещтнала отказ.

Turk Havadis

0 коментара:

Публикуване на коментар