Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

събота, 27 август 2011 г.

Българските изселници в Турция се връщат в България за Рамазан Байрам


Българските изселници в Турция се връщат в България за Рамазан Байрам

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Над 10 млн.турци от вчера тръгнаха на път, за да прекарат големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам или Шекер Байрам, който започва в понеделник по родните си места, в курортите или в чужбина.

Правителството обяви и идния петък,2 септември за неприсъствен ден и ваканцията стана девет дни. Автомагистралите, автогарите, ж.п. гарите и морските гари, летищата се задръстиха от пътници.

Автобусните фирми за България, като Метро и други пуснаха допълнителни автобуси, за да извозят хората, защото много изселници както на всеки байрам така и сега заминават за България, за да прекарат празника по родните места ,да целунат ръка на възрастните, да се поздравят с роднините и близките, да посетят гробовете на починалите. Това са традиционните мюсюлмански ценности, които се почитат и спазват от 7 до 77 годишните.

През ваканционните дни преминаването по магистралите и мостовете над Босфора ще бъде безплатно. А през дните на Байрама градският транспорт в Истанбул ще превозва с 50 на сто намаление.

Хиляди екипи на транспортната полиция са на крак, понеже статистиките показват, че най-много пътнотранспортни произшествия стават по време на Байрама. На всеки 30 км. са поставени контролни постове. Тази година трафикът ще се контролира и по въздуха, нека шофьорите имат предвид това.
Морските курорти се напълниха с летуващи. Около половин милион турци ще прекарат ваканцията в чужбина. Турските авиолинии пуснаха допълнително 52 полета.

бнр / Turk Havadis / http://ramazan-ramadan.blogspot.com

0 коментара:

Публикуване на коментар