Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

четвъртък, 18 август 2011 г.

След Рамазана, който е свещен за всички мюсюлмани, няма да има милост към ПКК, защото ножа вече е опрял до кокала


При засада загинаха 8 турски военнослужещи

Нихал Йозерган


Нихал Йозерган

Кореспондент в Турция

Автор: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

7 войници и селски пазач бяха убити при два отделни взрива в района на Чукурджа, в граничещата с Ирак югоизточна провинция Хакяри. 11 войници са ранени. Някои от тях - тежко. Според турските власти нападението е извършено от сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), обявена от Европейския съюз, САЩ и от ООН за терористична организация. По време на 30-годишната война с ПКК в Турция са загинали над 40 000 души.

Сепаратистите устроили засада и задействали от разстояние заложена на пътя мина докато преминавал военен конвой, след което открили огън. От валийството в Хакяри съобщават за 4 взривени мини и 8 жертви, сред които и бригаден командир.

След атаката президентът Абдула Гюл изрази решимостта на Анкара да се пребори с тероризма, независимо дали е Рамазан или Байрям. "Никой не може да пречупи турската държава с оръжие и насилие", заяви той. „За съжаление тероризмът е един безмилостен феномен, който не признава вяра и религия.” – подчерта и премиерът Реджеп Тайип Ердоган.

Турската армия започна мащабна операция и прехвърли допълнителни части, включително устойчиви срещу мини бронетранспортьори от типа „Таралеж”. На мястото на сраженията, в трудно достъпния планински район, кръжат хеликоптери „Кобра”. Турските власти нямат съмнения, че атаката е извършена от кюрдските бойци.

Терористичният акт стана два дни след ултиматума на Ердоган, който заяви, "че след Рамазана, който е свещен за всички мюсюлмани, няма да има милост към ПКК, защото ножа вече е опрял до кокала". Изявлението му дойде заради зачестилите нападения на кюрдски сепаратисти срещу военни и цивилни, в които за месец и половина бяха дадени 42 жертви. От прокюрдската "Партия на мира и демокрацията" изтълкуваха думите като „обявяване на война срещу кюрдския народ” и предупредиха, че правителството ще удари на камък по нерешения кюрдски въпрос.

бнр / Тюрк Хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар