Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

вторник, 23 август 2011 г.

Турция подкрепя усилията на Преходния съвет на Либия


Турция подкрепя усилията на Преходния съвет на Либия

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Турският външен министър Ахмед Давутоглу ще посети днес Бенгази, считан за бастион на либийските бунтовници. Турското правителство натовари Давутоглу с тази задача, в качеството му и на ръководител на международната контактна група за Либия.

Визитата има смисъла на подкрепа от турска страна на усилията на Националния преходен съвет на Либия в момент, когато настъпва краят на 42-годишното управление на Муамар Кадафи. Давутоглу ще разговаря с ръководството на либийския Национален преходен съвет.

Нашата подкрепа се базира на стремежа да бъдат изпълнени желанията на либийския народ, като не се допусне разпокъсване и хаос в страната, каза Давутоглу.

Той съобщи още, че в телефонни разговори с външните министри на страните от контактната група за Либия са се договори в края на теза седмица да се проведе в Истанбул среща на политическите директори на групата.

Либийските дипломатически представителства в Анкара и в Истанбул преминаха в ръцете на привържениците на либийската опозиция. Вчера те влязоха в посолството в Анкара, свалиха националното либийско знаме, заличиха държавните символи и издигнаха знамето на бунтовническите сили, разкъсаха и тъпкаха с крака портретите на Муамар Кадафи. В либийското консулство в Истанбул също издигнаха знамето на бунтовниците. Някои от консулските служители скандираха "Кадафи падна. Да живее нова Либия".

бнр / Тюрк Хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар