Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

понеделник, 26 септември 2011 г.

Над 500 творби и около 50 авторски изложби участват на биенале в Истанбул


Над 500 творби и около 50 авторски изложби участват на биенале в Истанбул

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция


Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: БГНЕС

В Истанбул отвори врати 12-тото международно биенале за изкуство и култура, което се организира от Истанбулската фондация за изкуство и култура. В тазгодишното издание са изложени над 500 творби и около 50 авторски изложби на творци от цял свят, които са подредени в антрепа на брега на Босфора. За разлика от други години, този път няма българско участие.

Откриването, в което участваха и много чужденци, се превърна в най-значимото културно събитие в мегаполиса. Прави впечатление наличието на много творби, свързани с темата за милитаризма. Политическата тема също е силно застъпена.

Българската скулпторка Мария Кълъчлъоглу Бараз, която от много години живее и твори в Истанбул, определи значимостта на събитието като равна на това това във Венеция.

Истанбул свързва изтока и запада и поради това има много голям интерес към това биенале. Участват творци, които не са много известни, но са от различни континенти. Биеналето е много мащабно, има много добри изпълнения. Уредено е много професионално.

Куратори на истанбулското биенале са Адриан Педроса и Йенс Хофман.

бнр / Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар