Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

вторник, 20 септември 2011 г.

Турция ще подкрепи усилията на Палестина за приемане в ООН


Турция ще подкрепи усилията на Палестина за приемане в ООН

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е в Нюйорк за участие в сесията на общото събрание на ООН. Той се придружава от министъра на външните работи Ахмед Давутоглу и други министри.

Ердоган ще разговаря с американския президент Барак Обама по въпроси на двустранното сътрудничество, както и по глобалните и регионални проблеми. Специално внимание се предвижда да бъде отделено на ракетния отбранителен щит, който ще бъде разположен в източноанадолската област Малатия.

Турция, заедно със САЩ, ще бъде съпредседател на Глобалния форум за борба срещу тероризма, който ще се проведе в рамките на сесията.

На заседанията Турция ще представи позициите се по въпроси, свързани със ситуацията в Близкия изток, Либия, Сирия, Кипър, двустранните отношения с някои страни, в това число и конфликтът с Израел заради кървавото нападение срещу Флотилията на свободата.

Турция се предвижда да окаже подкрепа на усилията на Палестина за приемането й като пълноправен член на ООН, отбелязват дипломатическите източници тук.
Преди да отпътува за Ню Йорк Ердоган се спря и на кризата заради петролните сондажи край остров Кипър и заяви, че Турция може да започне сондажи за петрол и газ по крайбрежието на Кипър още тази седмица.

Гръцкото кипърско ръководство предприе тази стъпка съвместно с Израел, затова и ние съвместно със Севернокипърската турска република ще започнем сондажи на акваторията на целия остров, не само във водите на турската част на острова, каза Ердоган.

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу също участва в сесията на общото събрание на ООН.

бнр / Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар