Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

четвъртък, 22 септември 2011 г.

Започна агитация за активност в изборите сред изселниците в Турция


Започна агитация за активност в изборите сред изселниците в Турция

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция


Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: www.egitimseti.net

По инициатива на дружествата на българските изселници в Истанбул и в други райони на Турция тези дни се води активна дейност за подаване на заявления от страна на членовете им за участие в изборите за президент на България, които ще се проведат на 23 октомври т.г.

Според българския избирателен закон българските граждани, живеещи в Турция, трябва да подадат заявления в българското посолство или в консулските служби, за да може да упражнят вота. Възоснова на подадените молби ще се определи и броят на избирателните секции на територията на Турция. Срокът за подаване на заявленията е 27 септември.

Ръководствата на десетки изселнически организации агитират хората да регистрират молбите си в рамките на определения срок. Дружествата предоставят формуляри на заявленията, дават указания за тяхното попълване и подаване. Смята се, че потенциалните български гласоподаватели в Турция надхвърлят 120 хиляди души.

В Истанбул има потенциал за разкриване на избирателни секции в 24 общини, прогнозира Рафет Улутюрк, председател на Дружеството на българските турци "Бултюрк":

Всички партии в България този път насочиха интереса си и към вота на изселниците и провеждат доста активна агитация тук, затова очакваме и масово участие.

бнр / Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар