Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Община Шишли в Истанбул започна ремонт на българската Екзархия


Община Шишли в Истанбул започна ремонт на българската Екзархия

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Община Шишли в Истанбул започна ремонт със собствени средства на българската Екзархия. В сградата се пази ферманът от 1870г., с който султанът дава право на православните българи в Истанбул да имат екзархия и самостоятелна църква. Красивата триетажна сграда е закупена през 1907 г. от Екзарх Йосиф. В комплекса се помещава и църквата Свети Йоан Рилски.

Eкзархията има представителен салон, където се провеждат сбирки на българската общност, голяма градина и спортна площадка. Сградата се намира на централния булевард на община Шишли. Преди време от общината направиха промени в новия регулационен план, за да запазят автентичния вид на българския екзархийски комплекс, който кметът Мустафа Саръгюл определя като "архитектурно бижу".

Ремонтът включва укрепване и подновяване на покрива, боядисване на фасадата и др. Общината заделила около 40 000 турски лири специално за ремонта на екзархията, съобщи председателят на българското църковно настоятелство Васил Лязе. В миналото, отново с общински средства, са били ремонтирани спортната площадка и сервизните помещения.

бнр / Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар