Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

сряда, 28 септември 2011 г.

Турският изследователски кораб Пири Реис започна сондажи за петрол и природен газ в открито море край Северен Кипър


Турски кораб започна сондажи за газ и петрол край Кипър

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Турският изследователски кораб Пири Реис започна сондажи за петрол и природен газ в открито море край Северен Кипър, съобщи кореспондентът на БНР в Истанбул Нахиде Дениз.

Преди няколко дни признатата само от Анкара Севернокипърска турска република издаде лиценз на турската петролна корпорация/ТПАО/ да извършва сондажи в Зона Г край остров Кипър. Лицензът бе даден в рамките на споразумението, което подписаха миналата седмица в Ню Йорк турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу в отговор на решението на кипърските гърци да извършват сондажи за природен газ в Източното Средиземноморие.

Според информационните източници Зона Г, където прави проучвания турският кораб се намира много близо до кипърската гръцка зона на сондажите, т.н. "терен 12" в изключителната й икономическа зона и това може да предизвика ново напрежение.

Пири Реис отплава преди три дни от турското пристанище Измир за остров Кипър. Охранява се от кораби на турската флота.

Задачата ни е да изследваме морска територия от около 1000 километра, казва ръководителят на научния екип професор Хюсеин Авни Бенли. Досега са изследвали около 150 км. Предполага се, че ще приключат за една седмица и след това ще се отправят към други участъци, ако се наложи.

По думите на професор Бенли, те работят нормално и получават данни и нямат притеснения от гръцка или от израелска страна. На борда на Пири Реис има 10-членен научен екип. Има твърдения обаче, че корабът Пири Реис е много стар и няма необходимия капацитет за този род сондажи, особено на дълбочина под 1200 метра.

бнр / Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар