Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

сряда, 21 септември 2011 г.

Прокуратурата в Анкара обяви взрива в турската столица за терористично нападение


Прокуратурата в Анкара обяви взрива в турската столица за терористично нападение

Нихал Йозерган


Нихал Йозерган

Кореспондент в Турция

Автор: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

В официално изявление на Главната републиканска прокуратура в Анкара бе потвърдено, че мощният взрив, който разтърси центъра на турската столица преди обяд, е терористично нападение. По последна информация на турските власти трима граждани са станали жертва на атентата, чиито извършители още не установени. 34 души са пострадали, 15 от ранените са настанени в болница, а състоянието на 5 от тях е тежко.

Съобщението на прокуратурата потвърди казаното от вицепремиера Бюлент Арънч, че мощната експлозия в столицата е причинена от кола-бомба. Другият вицепремиер Бешир Аталай и вътрешният министър Идрис Наим Шахин допускаха възможността взривът да е в резултат на експлодирала газова бутилка, но тя бе отхвърлена по-късно.

Две жени и мъж са загинали на място, а 15 души са хоспитализирани, като 5 от тях са в критично състояние. Взривът избухва малко след 11 часа на близо до централния площад „Къзъл ай”, на 300 метра от старата и новата сграда на Министерския съвет и на километър от Генералния щаб на турската армия.

Силите за сигурност и спасителните екипи реагираха адекватно и навреме, огнеборците потушиха пожара за броени минути. Районът бе отцепен за няколко часа заради опасения от втори взрив, но към 16 ч. всичко беше разчистено и животът започна да се нормализира.

Продължава широкомащабното разследване на полицията, но засега властите не посочват кои са извършителите. До момента никой не е поел и отговорност за атаката. Съмненията обаче, сочат „кюрдска следа”.

Президентът Абдуллах Гюл остро осъди терористичния акт в Анкара. Ден преди това той разкритикува Германия, че проявява двойни стандарти, наричайки ПКК „престъпна организация”, вместо терористична, както фигурира в списъците на ЕС.

бнр / Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар