Новини по Ориент Радио България в :

9:15,13:15 и 17:15 ч.

петък, 23 септември 2011 г.

Турция изпраща кораб за проучване на газови находища край Кипър


Турция изпраща кораб за проучване на газови находища край Кипър

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Турският кораб "Пири Реис" днес ще отплава за Средиземно море, за да извърши сондажни проучвания за природен газ край разделения остров Кипър, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Преди дни турският премиер Реджеп Ердоган и лидерът на Севернокипърската турска република Дервиш Ероглу подписаха споразумение за извършване на сондажи за петрол и газ в определени зони, като си запазват и правото да проучват и край южните брегове на остров Кипър, ако се наложи. Споразумението бе направено в отговор на решението на кипърските гърци съвместно с американска компания да предприемат сондажи в изключителната си икономическа зона в източното Средиземноморие.

Турция остро се противопостави на тези планове на Кипър, особено в момент, когато се водят преговори между лидерите на турската и гръцката част за обединение на острова, който е разделен от 1974 г. Ердоган определи като лудост започването на сондажите от страна на гръцки Кипър, въпреки предупрежденията на турската страна.

Газовият спор нажежи изключително напрежението в региона. ЕС призова Ердоган към сдържаност.

Корабът "Пири Реис", който изпраща Турция, е специализиран за сеизмологични проучвания по дъното на морето.

Професор Хюсеин Авни Бенли, директор на Института за морски науки и технологии коментира, че корабът е съоръжен за всякакви проучвания в Средиземно море.

бнр / Тюрк хавадис

0 коментара:

Публикуване на коментар